Jak vybrat vaflovač?

Vafle jsou tradiční pochoutkou

Pro pravé belgické vafle s typickým mřížkováním a karamelovým nádechem už nemusíte daleko. Stačí si pořídit vaflovač, který vám jejich přípravu velmi usnadní. Jak vybrat vaflovač a nespálit se?

  • Jakub, redakce Heureka.cz
  • Doba čtení: 4 min.

Jak vybrat vaflovač podle parametrů

Příkon

Stejně jako u všech domácích spotřebičů i u vaflovače platí, že čím vyšší je příkon, tím výkonnější přístroj bude. U vaflovačů obecně platí, že čím vyšším výkonem se přístroj pyšní, tím rychleji se zahřejí plotýnky, a tím se sníží doba pečení. Samozřejmě také platí, že čím vyšší je příkon, tím je vyšší i spotřeba, ale pokud budete vaflovač používat jednou za čas, nebude se jednat o nijak horentní sumu.

Pro běžné domácí účely postačí vaflovač o příkonu 1000–1300 W. Vaflovače s příkonem 2000 W a více jsou určené pro profesionální použití, a naopak vaflovače s příkonem méně než 1000 W patří mezi slabší s delší dobou pečení.

Materiál

Při výběru vaflovače se zaměřujeme na materiál přístroje a také na materiál, ze kterého jsou vyrobené pečicí desky. Spotřebič jako takový by měl být vyrobený z materiálu s velmi dobrými izolačními vlastnostmi. Ideálním materiálem je plast, který se dobře čistí, je lehký a má vcelku dobré izolační vlastnosti. Dalším vhodným materiálem je nerez, hůře se čistí, ale oproti plastu lépe vypadá. Nevhodným materiálem je kov, který dobře vede teplo, a tak by při nesprávné manipulaci mohlo hrozit popálení.

U materiálu plotének je naopak velmi důležité, aby dobře vedl teplo, a díky tomu se vafle rovnoměrně propekly. Zároveň by měl být materiál nepřilnavý – těsto se na něj nebude lepit – a také odolný proti poškrábání. Velmi vhodnými materiály jsou keramika a teflon. Při manipulaci s vaflemi vždy používejte jenom dřevěné nástroje.

Na 25. března připadá mezinárodní den vaflí!

Velikost

Velikost vaflovače je důležitá kvůli skladování a také počtu vaflí, které zvládne připravit najednou. Kompaktní vaflovače se 2 ploténkami patří mezi nejrozšířenější, najednou v takovém vaflovači připravíte 2 vafle, převážně se jedná o klasické čtvercové vafle.

V kulatých vaflovačích lze připravit vafle nejrůznějších tvarů, např. velmi oblíbená srdíčka. Jednotlivé vafle jsou menší než čtvercové, a tak vaflovač zvládne najednou upéct 4 vafle nebo 5 vaflí. Velké rodinné vaflovače nebo ty profesionální si poradí i s přípravou 8 vaflí a více najednou.

Bezpečnostní prvky

Manipulace s vaflovačem by měla být jednoduchá, ale hlavně bezpečná. Důležitými parametry bezpečnosti jsou u vaflovače především tepelně izolovaná rukojeť, pojistka proti přehřátí a kontrolka provozu a dosažení teploty ohřevu. Plusem jsou protiskluzové nožičky, které zajistí stabilitu přístroje na kuchyňské lince.

Multifunkční modely

Při výběru vaflovače platí podobná pravidla jako např. u sendvičovače. Oba spotřebiče jsou si v mnohém podobné, a proto lze na trhu najít i multifunkční modely s vyměnitelnými deskami, díky kterým můžete mít 3 přístroje v jednom – nejčastěji to je vaflovač, toustovač a kontaktní gril (3v1). Pokud tedy neplánujete připravovat vafle pravidelně, zamyslete se nad pořízením multifunkčního vaflovače či toustovače, u kterých stačí přehodit pečicí desky a místo vaflí rázem pečete tousty nebo panini.

Vybavte si kuchyň šikovnými pomocníky. Inspirovat se můžete na naší stránce Vychytávky do kuchyně.

Výběr vaflovače podle tvaru vafle

Pečicí desky se neliší jen materiálem, ale i tvarem. Klasické jsou belgické čtvercové nebo obdélníkové vafle s typickým mřížkováním. O slovo se ale stále více hlásí i vafle ve tvaru srdíček, kytiček nebo koleček. Zvláštním typem jsou pak vaflovače s prostorem pro špejli, kterou vložíte do těsta. Zajímavé jsou také bublinkové vaflovače. Bublinkovou vafli lze po upečení stočit do kornoutku a naplnit ji např. zmrzlinou.

Na tvaru vaflí tak moc nezáleží - důležitější je náplň!

Přídavné funkce vaflovače

  • Zámek víka – k vaflím nepronikne studený vzduch, a tak nenaruší průběh pečení
  • Nastavitelná teplota – velmi důležité pro dosažení správně propečené vafle, teplota se nastavuje většinou otočným knoflíkem, nebo digitálně
  • Miska nebo kanálek na přetékající těsto – přebytečné těsto by se nemělo dostat do útrob přístroje, proto je miska pro jeho zachycení skvělou vychytávkou
  • Rotace – velkou výhodou je, když se dá vaflovač v průběhu pečení otočit, díky tomu se těsto lépe rozlije a rovnoměrně propeče
  • Nálevka na těsto – některé modely disponují praktickou nálevkou na těsto, které pak lijete do zavřeného vaflovače
  • Výškově plovoucí víko – při kynutí těsta se nadzvedne

Další kuchyňské spotřebiče

Palačinkovače

Jogurtovače

Výrobníky zmrzliny

Domácí pekárny

Kuchyňské roboty

Mixéry

Tip na závěr

Příprava vaflí

Možná jste nevěděli, že do těsta na pravé belgické vafle se nepřidává cukr, dokonce je ho tam jen necelé 1 %. Naopak do těsta na lutyšské vafle se přidává kromě cukru ještě skořice a samy o sobě jsou lutyšské vafle velmi sladké.

Těsto na vafle si ale můžete připravit i ze zdravějších surovin, např. z ovesných vloček, a do těsta rovnou přidat i kousky ovoce či semínka. Vafle lze jíst nasladko s čokoládou, zmrzlinou, šlehačkou a ovocem, nebo naslano s vajíčkem a slaninou. Stejně jako palačinky nebo lívance jsou i vafle výborné i jen suché.

Další užitečné články

Vychytávky do kuchyně